Naszła Cię ochota na coś słodkiego? Przedstawiamy zdrowe pyszności!

Bananowe desery na jesienne wieczoryŹródło: http://weheartit.com

#1 Babeczki bananowe 

Uwaga, nie skończysz na jednej, bo są naprawdę pyszne!

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany;
  • 2 jajka;
  • 1/2 szklanki oleju;
  • 1/2 szklanki ksylitolu (ewentualnie cukru lub około 3 łyżki miodu);
  • 1,5 szklanki mąki razowej (np. gryczanej, żytniej);
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • ulubione przyprawy, np. przyprawa do piernika, cynamon lub imbir.

Wykonanie: Banana rozgnieść i wymieszać dokładnie z olejem i jajkami. W osobnej misce wymieszać suche składniki. Całość połączyć i dokładnie wymieszać. Jeśli Twoim zdaniem masa jest za gęsta, dolej odrobinę wody. Przełóż do foremek i piecz w 180 stopniach przez 30 minut. Smacznego!

Bananowe desery na jesienne wieczoryŹródło: http://weheartit.com

#2 Chlebek bananowy

Składniki:

  • 3 niewielkie (dojrzałe) banany;
  • 2 jajka;
  • szklanka mąki (najlepiej pełnoziarnista);
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 2 łyżki miodu (lub więcej jeśli chcemy, aby nasze ciasto było bardziej słodkie);
  • ulubione przyprawy, np: kardamon, imbir, cynamon lub przyprawa do piernika;
  • możesz dodać też orzechy, rodzynki, nasiona chia lub kawałki gorzkiej czekolady.

Wykonanie: Banany i jajka miksujemy ze sobą. Suche składniki mieszamy w osobnej misce. Całość dokładnie łączymy (możesz wrzucić do blendera, masa będzie wtedy bardziej jednolita). Małą blaszkę smarujemy odrobiną masła lub oleju. Pieczemy w 180 stopniach przez 40-50 minut (do suchego patyczka). Smacznego!

Bananowe desery na jesienne wieczoryŹródło: http://weheartit.com

#3 Ciasteczka bananowe

Składniki:

  • szklanki płatków owsianych;
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego;
  • 2 duże, dojrzałe banany;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Wykonanie: Całość miksujemy dokładnie. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, który smarujemy tłuszczem (np. olejem kokosowym), aby zapobiec przywarciu do niego ciasteczek. Na blaszce formujemy z masy ciasteczka. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut, po tym czasie odwracamy ciastka i pieczemy jeszcze 5 minut. Smacznego!

Źródła tekstu: http://www.stylowkidlanastolatek.pl || Źródło zdjęć: http://weheartit.com
PODZIEL SIĘ

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here